Welke vormen van management zijn er?

Welke vormen van management zijn er?

 

Typen management, ook wel leiderschapsstijlen genoemd, zijn er in vele vormen. Welke hiervan een manager precies uitvoert kan sterk uiteen lopen. Dit heeft namelijk te maken met meerdere dingen. Wat voor persoon is de manager zelf bijvoorbeeld, en wat voor bedrijf of afdeling runt hij of zij. Een klein bedrijf met maar een paar werknemers zal vaak een andere manier van leidinggeven vergen dan een bedrijf met honderden werknemers.

Voor een manager is het ook nog eens belangrijk dat deze zich aan kan passen. In de meeste bedrijven veranderen zaken namelijk vrij snel. Komen er bijvoorbeeld ineens een aantal nieuwe werknemers dan kan dit de dynamiek in een groep of op een afdeling dusdanig veranderen dat dit een andere manier van managen vereist. Een manager kan dus niet altijd alles geheel naar eigen zin doen, al zijn er plaatsen waarop dit nog wel gebeurd. Toch zien we steeds vaker dat ook een manager zich aan past en steeds meer luistert naar zijn werknemers. Dit was jaren geleden wel anders, maar past tegenwoordig een stuk beter in de nieuwe manier van werken.

De taak van een manager richt zich vandaag de dag dan ook op veel andere dingen dan vroeger. Nog steeds zal deze de grote beslissingen nemen en knopen doorhakken op een moment dat anderen dit niet mogen of goed kunnen. Daarnaast moet een manager tegenwoordig waken voor een goede sfeer in de werkomgeving. Er wordt veel gelet op het samenstellen van het juiste team en het vinden van mensen die goed passen binnen een team en bedrijf. Het overzien van situaties wordt dus steeds meer een onderdeel van de functie van een manager op bepaalde niveauĀ“s.

Sluit Menu
oceanwp