Hoe wordt je een zelfstandige zonder personeel?

Hoe wordt je een zelfstandige zonder personeel?

 

Je hebt in de voorbije tijd de term ZZP´er ongetwijfeld weleens voorbij horen komen. Doordat de markt in het algemeen steeds flexibeler wordt en er een andere benadering gevraagd wordt dan een aantal jaar geleden komen er steeds meer zelfstandigen. Het heeft een aantal voordelen om zelfstandige zonder personeel te zijn, al kan het, zoals de meeste dingen, ook wel degelijk nadelen hebben. Of het aan te raden is om als ZZP´er te gaan werken hangt sterk af van het beroepsveld waarin je jezelf begint en ook van de huidige situatie. Het kan nooit kwaad om van tevoren goed uit te zoeken of er voldoende vraag is naar ZZP´ers in de branche waarin iemand zich bevindt. Indien dit het geval is valt er zeker een goede boterham te verdienen.

De term kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Maar de eenvoudigste weg is misschien wel gewoon te vinden in het uitschrijven van de afkorting. Het gaat bij een ZZP´er om niets meer dan een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Voor bepaalde instanties zoals bijvoorbeeld de fiscus is het echter wel belangrijk dat je als zelfstandige aan bepaalde voorwaarden voldoet zodat men precies weet hoe jouw onderneming te moeten belasten. Het zijn van een zelfstandige zonder personeel kan dan wel weer een aantal gunstige voordelen hebben ten opzichten van de meer klassieke ondernemer die dus wel personeel in dienst heeft.

Om als zelfstandige gezien te worden is het belangrijk dat je meerdere mensen hebt die werk voor je hebben. Als uiteindelijk doel moet je zelfstandige onderneming ook winst maken of hier in ieder geval naar streven mocht dit niet gelijk zo zijn. Je kunt verder precies op de manier zoals je dat zelf wilt je werkzaamheden uitvoeren en plannen, mits het naar tevredenheid van je opdrachtgevers gedaan wordt natuurlijk. De opdrachtgevers die je hebt kunnen sterk verschillen. Dit kunnen hele grote ondernemingen zijn maar ook net zo goed kleine bedrijven.

Verder betekend het begrip ZZP´er niet veel meer dan dat je niemand in loondienst hebt. Wanneer je dit wel hebt is de term dan ook gelijk al niet meer van toepassing. Die soorten zaak waaronder je als zelfstandige uit de voeten zou kunnen kan verschillen. Dit kan in onder andere een besloten vennootschap(BV), maar ook in een eenmanszaak en nog op een aantal andere manieren. Het nadeel van het ZZP´er zijn is dat je moet blijven zorgen voor opdrachtgevers en dus niet altijd weet hoelang je werk hebt. Wanneer de vraag naar je diensten echter groot is zul je dan wel weer werk in overvloed hebben.

Sluit Menu
oceanwp