Hoe word je zzp-er?

Hoe word je zzp-er?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om zich als zzp-er in te schrijven. Ze willen niet in loondienst werken en zetten een eenmansbedrijf op. Dat brengt heel veel vrijheid met zich mee, maar ook behoorlijk wat verantwoordelijkheid. Wat moet je weten als je zzp-er wilt worden? Lees hier de belangrijkste stappen.

1. Maak een plan

Als kleine ondernemer moet je een flink aantal activiteiten ondernemen waarmee jij jouw bedrijf kan laten slagen. Het is verstandig om stap voor stap uit te zetten wat je moet doen om je bedrijf een goede start te geven. Online kan je ondernemingsplannen downloaden, die je voor dit doel al een heel handig sjabloon geven. Door het maken van zo’n plan ontdek je waarschijnlijk ook kanten van jouw ondernemerschap waar je nog niet aan had gedacht.

2. Bedenk hoe je rond gaat komen

Je bent als zzp-er volledig verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Het is van belang dat je over je product of dienst weet wat mensen ervoor willen betalen. Ga op onderzoek uit, en kijk wat andere ondernemers in dezelfde branche als uurloon vragen. Ga ook na hoe groot de vraag naar jouw product of dienst is. Daarbij is het ook van belang dat je rekening houdt met de inkomstenbelasting, je overheadkosten en je persoonsverzekeringen.

Het sommetje van deze factoren bepaalt hoeveel geld je per maand kunt gaan verdienen, en of je daarvan rond kunt komen. Eventueel kun je een bedrijfslening aanvragen bij een bedrijf als Qeld.com. Dat geeft je het startkapitaal dat je nodig hebt om je bedrijf te lanceren.

3. Schrijf je in bij de KVK

Om een officieel bedrijf te worden en legaal te handelen moet je je bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Daarbij geef je aan wat de naam van je bedrijf wordt en welke activiteiten je gaat ondernemen. Ook kies je hier voor de rechtsvorm van jouw bedrijf – bijvoorbeeld een eenmanszaak of een besloten vennootschap. Bij je inschrijving betaal je een gering bedrag aan inschrijfkosten en ontvang je een btw-nummer. Met dit nummer kun je facturen opstellen voor je klanten.

4. Een boekhouding bijhouden

Één van de grootste uitdagingen voor een nieuwe zzp-er is waarschijnlijk het bijhouden van de boekhouding, het financiële overzicht van je bedrijf. Elk bedrijf, dus ook een eenmanszaak, moet er van de wet een boekhouding op nahouden. Een zzp-er moet daarbij rekening houden met verschillende soorten belastingen en belastingtarieven. We zien dat steeds meer zzp-ers een boekhouder in de arm nemen, om deze vrij ingewikkelde administratie voor hen uit te voeren. Daarmee hebben zij de handen vrij om zich te concentreren op het opstarten van het bedrijf, het verwerven van een klantenkring, en het focussen op promotie.

5. Dek je in

Welke verzekeringen heb je nodig? En hoe bouw je voldoende middelen op om met pensioen te kunnen? Als zzp-er mis je de verzekeringen, bijvoorbeeld voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid, en de pensioenopbouw die je in loondienst automatisch krijgt. Het is belangrijk dat je nagaat waarvoor je verzekerd bent als ondernemer. De KVK kan je hiermee helpen, en je tips geven voor betaalbare verzekeringen voor kleine ondernemers.

Sluit Menu
oceanwp