De juiste manier van onderhandelen

De juiste manier van onderhandelen

 

Onderhandelen kan af en toe moeilijk zijn. Wanneer het niet botert in onderhandelingen kun je snel vast komen te zitten en het is daarom goed om van tevoren te bepalen wat je precies uit bepaalde onderhandelingen wilt halen. Eigenlijk betekend onderhandelen het overeenkomen van bepaalde afspraken tussen twee partijen. Deze partijen hebben allemaal andere belangen en zoeken daarom naar een gepaste oplossing waarbij ze op de juiste manier kunnen samenwerken.

Het is goed om eerste te bepalen hoe jij jezelf en jouw partij op wilt stellen tijdens bepaalde onderhandelingen. Veel hangt er hierbij vanaf wat jij nodig hebt van een tegenpartij of wat deze nodig heeft van jou. Wanneer jij bijvoorbeeld heel graag in zee wilt gaan met iemand of een bedrijf maar deze heeft jou niet perse nodig, dan kan het zijn dat je bepaalde concessies zult moeten doen. Indien het andersom is kun je een wat hardere opstelling aannemen om zo het onderste uit de kan halen.

Goed onderhandelen is zeker niet makkelijk. Toch is het met bepaalde oefeningen en technieken tot op zeker hoogte te leren. Je kunt op dit vlak blijven zoeken naar verbetering en dit zal je uiteindelijk alleen maar ten goede komen.

Sluit Menu
oceanwp